Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

National Treasure Review: Στα Ίχνη Του Χαμένου Θησαυρού


Πόσο παράξενη και συναρπαστική είναι η φύση των ανθρώπων.. Από την αρχαιότητα εως σήμερα η αιώνια δίψα της ανακάλυψης και της εξερεύνησης ακόμα κυριαρχεί μέσα μας. Πόσες φορές δεν αφήσαμε τον εαυτό μας να ταξιδέψει νοερά μέσα στον αγγελικά πλασμένο κόσμο των παραμυθιών; 

Γιατί ως παιδιά, είχαμε την ανάγκη να πιστέψουμε στο εξωπραγματικό, σε εκείνο που δεν μπορούσαμε να δούμε ή να αγγίξουμε... Υπάρχει όμως κάτι που ίσως δεν σκεφτήκαμε ποτέ. 

Μερικές ιστορίες δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες γιατί μπορεί να έχουν μία μικρή δόση αλήθειας. Και ποιος θα ήταν ο πιο κατάλληλος για να τις κάνει πραγματικότητα; Μα φυσικά, η αγαπημένη μας Disney που εδώ και τόσα χρόνια μέσα από τις ταινίες της οπτικοποιεί την φαντασία μικρών και μεγάλων με έναν τόσο υπέροχο και διασκεδαστικό τρόπο. 

Το National Treasure ξεκινάει με την ιστορία του Μπέν (Nicolas Cage), ενός μικρού παιδιού που προσπαθεί να ανακαλύψει περισσότερα για το παρελθόν της οικογένειάς του. Ήταν σίγουρος ότι όλοι του έκρυβαν κάποιο σημαντικό μυστικό. O μόνος πρόθυμος να του το αποκαλύψει ήταν ο παππούς του (Christopher Plummer).

Του μίλησε λοιπόν για τον κρυμμένο θησαυρό, για τους θρύλους που υπήρχαν γύρω από αυτόν και για την ασταμάτητη προσπάθεια κάθε γενιάς να τον κρατήσει ασφαλή. Αυτός ο θησαυρός δεν έμοιαζε με τους άλλους. Κάποιοι έλεγαν πως ήταν ο μεγαλύτερος από όλους όσους είχαν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Όποιος κατάφερνε να τον βρει θα γινόταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Δεν ήταν όμως τόσο εύκολο. Απαιτούσε προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Αρκετοί μπήκαν στο πειρασμό να τον ψάξουν, κανένας όμως δεν τον είδε ποτέ με αποτέλεσμα η ύπαρξή του να αμφισβητηθεί και η φήμη του να γίνει θρύλος και μύθος.

Από τότε ο Μπέν δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να σκέφτεται τα λόγια του παππού του. Έκανε έρευνες και μελέτησε πολλά ιστορικά αρχεία ευελπιστώντας κάποιο στοιχείο να τον οδηγήσει στα ίχνη του. Όταν μεγάλωσε αρκετά μπήκε ουσιαστικά στο παιχνίδι της ανακάλυψης μαζί με τον φίλο του Ian Howe (Sean Bean). 

Ο Ίαν ήταν ο μοναδικός που τον είχε πιστέψει και πρόθυμος να τον βοηθήσει. Όχι όμως για πολύ... Η φιλία τους λαμβάνει τέλος μόλις ο Μπέν βρίσκει την πρώτη απόδειξη που μαρτυρούσε την πραγματική ύπαρξη του θησαυρού. Οι μύθοι αυτόματα καταρρίπτονται και ο Ίαν γίνεται ο κακός της ιστορίας. Εκείνος που θέλει τα πλούτη μόνο για τον εαυτό του και είναι ικανός να κάνει ο,τιδήποτε αρκεί να πετύχει τον στόχο του. 

Ο Μπέν όμως δεν είναι διατεθειμένος να τον αφήσει να κλέψει όλα όσα τόσα χρόνια ονειρευόταν. Έτσι το σενάριο επικεντρώνεται στην διαμάχη των δύο παλιών φίλων και στην προσπάθεια του Μπέν να γίνει πιστευτός από όλους τους υπόλοιπους. 

Το πρώτο στοιχείο του Θησαυρού είναι η ''Διακύρηξη των Δικαιωμάτων'', το γνωστό ιστορικό έγγραφο που σύμφωνα με τις εικασίες του Μπέν περιείχε το κλειδί το οποίο θα τους οδηγούσε ακόμα πιο κοντά σε αυτό που αναζητούσαν. 

Ο Μπεν δεν ήθελε να το κλέψει, ο Ίαν όμως ως πανούργο και αντιδραστικό πνεύμα θα λειτουργούσε με τους δικούς του νόμους. Κάποιος έπρεπε να τον σταματήσει και σύντομα, πριν καταφέρει να βγει εκείνος ο τελικός νικητής. 

Με την βοήθεια της Abigail Chase (Diane Kruger) και του Riley, το ταξίδι ξεκινάει... Οι γρίφοι και τα αινίγματα πολλά, η πίεση που ασκείται από τον Ίαν ακόμα περισσότερη... 

Ο δρόμος τους σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Έπειτα έρχεται η δυσπιστία των γύρω τους να περιπλέξει την κατάσταση.

Πρόκειται για αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία. Ξεδιπλώνει το βασικότερο νόημα της με έναν διασκεδαστικό και χαρούμενο τρόπο. Οι χαρακτήρες απολαυστικοί με ωραίες ερμηνείες και από τους τέσσερις βασικούς πρωταγωνιστές. 

Ο ρόλος του Sean Bean ταλαντεύεται μεταξύ του καλού και του κακού. Ανάλογα με το συμφέρον του Ίαν. Είναι ένας έξυπνος τύπος που δεν χρειάζεται πολλές ενδείξεις για να καταλάβει τι του κρύβουν οι υπόλοιποι. Το ίδιο και ο Μπεν (Nicolas Cage). Δύο ήρωες που μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους. Βρίσκονται όμως σε διαφορετικά στρατόπεδα. Τα κοινά τους σημεία, κάνουν την αντιπαράθεσή ακόμα δυσκολότερη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους συμπαθήσετε πάντως. Ο κάθε ήρωας εκεί μέσα κρύβει μία θετική πλευρά που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται καθαρά. 

Γιατί αξίζει να την δείτε; Για να νιώσετε πάλι παιδιά και να ταξιδέψετε μέσα σε ένα κόσμο με αρκετή δόση αλήθειας και παραμυθιού συνάμα. Εκεί όπου η πίστη είναι ο μόνος ικανός οδηγός και συμπορευτής για να πετύχεις όλα όσα ονειρεύεσαι. Δεν έχει σημασία αν αυτό που θα σε παρακινήσει είναι ένας μύθος ή ένα παλιό σκονισμένο βιβλίο... 

Σημασία έχει να πιστεύεις στον εαυτό σου και να συνεχίζεις αγνοώντας τα πιθανά εμπόδια... Και πού ξέρεις; Ίσως κάποια στιγμή να ανταμειφθείς για την προσπάθειά σου... Αυτό είναι, θεωρώ, το βασικότερο νόημα του National Treasure. 

Ο πραγματικός θησαυρός βρίσκεται μέσα μας. Όταν το θελήσουμε είμαστε ικανοί να κάνουμε πράγματα που ούτε και εμείς οι ίδιοι είχαμε ποτέ φανταστεί.. Ακολουθείστε την καρδιά σας λοιπόν και αφήστε την να σας οδηγήσει. Εκείνη γνωρίζει καλύτερα τον δρόμο προς την επιτυχία....

Καλή Προβολή!



Release Date: November 19, 2004 
Studio: Walt Disney Pictures 
Director: Jon Turteltaub 
Screenwriter: Terry Rossio, Ted Elliot, Marianne Wibberley, Cormac Wibberley 
Genre: Action, Adventure
Review By Evi.