Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Far North (2007) Review: '' Γεια, Είμαι ο Loki..''


Ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε στον μακρινό Βορρά, εκεί όπου η πάλη για επιβίωση δεν σταματάει ποτέ. Οι ελάχιστες ακτίνες του ήλιου δεν είναι αρκετές για να εξαλείψουν το κρύο. Το χιόνι και ο πάγος καλύπτουν επιβλητικά κάθε σπιθαμή της γης και απλώνονται με περηφάνια πάνω στις απόκρημνες βουνοκορφές, εδραιώνοντας την εξουσία τους. Παρά τις αντίξοες συνθήκες όμως οι άνθρωποι ανα τους αιώνες απέδειξαν ότι μπορούν να συνυπάρξουν με τα αδάμαστα στοιχεία της φύσης. 

Η ιστορία του ''Far North'' βασίζεται σε όλα τα παραπάνω. Δύο γυναίκες περιπλανιούνται στην ερημιά προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα με όποιο τρόπο μπορούν. Το σενάριο βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μας λύνει όλες τις απορίες. Μας παρουσιάζει την Saiva και την Anja να μένουν μέσα σε αυτοσχέδιες σκηνές και να αλλάζουν συχνά τόπους διαμονής όποτε διαισθάνονταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ή όταν το φαγητό άρχιζε να λιγοστεύει. 

Πολλές φορές αναγκάζονταν να κάνουν αποτρόπαιες πράξεις για να μην πεθάνουν από την πείνα. Η Άντζα είναι η πιο ευαίσθητη ενώ η Σαίβα φαίνεται ότι κρύβει μία δαιμονική πλευρά. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οι δικοί της άνθρωποι την είχαν ονομάσει ''καταρραμένη''. Η μοναξιά της την έχει κάνει ένα άκρως αντικοινωνικό και καχύποπτο  άτομο.

Και ξαφνικά τα πράγματα ανατρέπονται όταν στον δρόμο τους εμφανίζεται ένας ξένος. Ο στρατιώτης Λόκι, καταρρακωμένος και κυνηγημένος ζητά απεγνωσμένα την βοήθεια της Σαίβα. Εκείνη παρά τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα της δέχεται να τον βοηθήσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η ανατροπή όμως δεν αργεί να έρθει. Ο Λόκι τελικά μένει μαζί τους με αποτέλεσμα να κάνει τις δύο γυναίκες να τον ερωτευτούν. Με τον καιρό μόνο μία καταφέρνει να τον κερδίσει προκαλώντας την οργή της άλλης. 


Η ταινία είναι αρκετά μπερδεμένη, το μόνο ξεκάθαρο είναι το ερωτικό τρίγωνο που δημιουργείται και ο ανταγωνισμός μεταξύ της Σαίβα και της Άντζα. Δεν μας εξηγεί αναλυτικά για ποιο λόγο η Σαίβα χαρακτηρίστηκε ως ''δαιμονική'', κάτι που θα θέλαμε πάρα πολύ να δούμε. Εκείνο που τελικά έρχεται στο φως, είναι τα τρομακτικά αποτελέσματα της φρικιαστικής φύσης της. 

Πανέμορφα τοπία ξεπροβάλλουν και στολίζουν τα σκηνικά του φιλμ. Δυνατές ερμηνείες και από τους τρεις πρωταγωνιστές, ιδιαίτερα της Michelle Yeoh η οποία ενσαρκώνει ρεαλιστικότατα τον ρόλο της γυναίκας που παρασύρεται από το ερωτικό πάθος και στο τέλος χάνει τον έλεγχο. Ο Sean Bean και η Michelle Krusiec επίσης πάρα πολύ καλοί. 

Ο Λόκι, ο κυνηγημένος στρατιώτης, προσπαθώντας να σωθεί καταλήγει μαζί τους δίχως να γνωρίζει τι τον περιμένει. Δρα όπως ακριβώς θα έκανε ένας φυσιολογικός άνθρωπος που έχει γνωρίσει τα μυστικά του πολιτισμού και έχει ζήσει μέσα σε μια πιο σύγχρονη κοινωνία. Δείχνει στις δύο γυναίκες πράγματα που εκείνες δεν έχουν ξαναδει γιατί σχεδόν όλα τους τα χρόνια τα είχαν περάσει στην απομόνωση, έχοντας υιοθετήσει πολλά νομαδικά και πρωτόγονα στοιχεία. 

Αυτό ο Λόκι στην αρχή δεν το θεωρεί ως κίνδυνο, αργότερα όμως αποδεικνύεται πως όταν ένα άτομο ζει μέσα σε έναν τόσο άγριο και αρχέγονο κόσμο, μακριά από τους πάντες χωρίς να έχει δει τίποτα παραπάνω, παρά μόνο όσα μπορούσε να αντικρίσει με γυμνό μάτι, είναι αδύνατον να αλλάξει και ακόμα πιο δύσκολο να απομακρυνθεί από από τον τόπο, τις δοξασίες ή της αρχικές του συνήθειές

Η Σαίβα πιστεύει στους δικούς της νόμους. Δεν λειτουργεί όπως οι άλλες γυναίκες. Όλα όσα αντιμετώπισε στο παρελθόν την είχαν σκληραγωγήσει. Δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί την προδοσία ειδικά από εκείνους που τόσο απόχερα βοήθησε και αγάπησε. Το αποτέλεσμα είναι ο Λόκι, ο μοναδικός που δεν φταίει, να βρεθεί στην μέση μίας παράξενης και προβληματικής ιστορίας που θα έβαζε ακόμα και την ίδια του την ζωή σε κίνδυνο.

Σας προτείνουμε να την δείτε, εάν τα θρίλερ είναι τα αγαπημένα σας είδη ταινιών. Δεν θα τρομάξετε βέβαια τόσο. Περισσότερο θα νιώσετε αποτροπιασμό και φρίκη μόλις δείτε το σοκαριστικό φινάλε της. Θα λατρέψετε τον Sean Bean στον συγκεκριμένο ρόλο και εκείνο που θα σας κάνει να χαμογελάσετε είναι η στιγμή της πρώτης του γνωριμίας με την Σαίβα και την Άντζα. Ο τρόπος που λέει το χαρακτηριστικό πλέον: ''Hi...I'm Loki''. Η έκφρασή του είναι όλα τα λεφτά! 

Καλή Προβολή! 
 


Director: Asif Kapadia 
Writers: Asif Kapadia (screenplay), 
Tim Miller (screenplay), 
Sara Maitland 
Review By Evi