Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Cleanskin Review: ''It's In My Nature''

Sean Bean as Ewan Keane in Cleanskin

Πολλοί κατα καιρούς προσπάθησαν να εξηγήσουν τους λόγους της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους στις 9/11. Άρχισαν λοιπόν να γράφουν διεξοδικές αναλύσεις για τον τρόπο ζωής των Μουσουλμάνων Εξτρεμιστών, τα θρησκευτικά τους πιστεύω και κατά πόσο αυτά είναι ικανά να τους επηρεάσουν και να τους οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. 

Η ταινία ''Cleanskin'' είναι βασισμένη σε αυτή ακριβώς την ιδέα. Καθώς η πλοκή προχωράει, καταφέρνει να παρουσιάσει έξυπνα την μετάλλαξη ενός νεαρού Πακιστανού του Ash (Abhin Galeya), από έναν ήσυχο και ισχυρογνώμονα φοιτητή νομικής σε έναν βίαιο και αδίστακτο δολοφόνο. 

Ο Ash ζει στο Λονδίνο. Κατά την διάρκεια των σπουδών του γνωρίζει την νεαρή Kate. Η Κέιτ είναι το τελείως αντίθετο από τον Ας. Θέλει να ζήσει την ζωή της και πολλές φορές μεθάει και πηγαίνει με άλλους άντρες. Η υπομονή του Ας δεν θα αργήσει να εξαντληθεί. Πληγωμένος και οργισμένος δέρνει άγρια έναν από τους επίδοξους εραστές της. 

Από εκεί και πέρα ο χαρακτήρας του αλλάζει. Αρχίζει να του αρέσει η ιδέα της βίας. Τότε εμφανίζεται στο δρόμο του ο Ναμπίλ, ένας Άραβας κληρικός, ιδρυτής τρομοκρατικής οργάνωσης και του ζητάει να μπει στην ομάδα του. Ακούγοντας τα κηρύγματα, ο Ας με τον καιρό φανατίζεται και ενώ αγαπούσε τον Δυτικό τρόπο ζωής (δεν είχε κανένα πρόβλημα με τους Άγγλους) ξαφνικά γίνεται ο χειρότερος εχθρός τους. 


''Δεν είμαστε σαν αυτούς'' φώναζε ο Ναμπίλ. ''Δεν ξέρετε τι βιαιότητες έχουν κάνει στα αδέρφια μας και συνεχίζουν ακόμα να κάνουν. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι ενώ η πατρίδα μας υποφέρει''. 

Ο Ας μπαίνει ολοκληρωτικά στο παιχνίδι. Γίνεται δολοφόνος γιατί δεν έχει να κερδίσει ούτε να χάσει κάτι όσον αφορά τα επίγεια αγαθά. Η κοπέλα του τον έχει πληγώσει άπειρες φορές, δεν έχει πάψει να την αγαπάει όμως. Θα βρεθούν για λίγες ακόμα φορές. Αυτός ο έρωτας όμως δεν είναι ικανός να τον σταματήσει πλέον. 

Ο Ας αποζητά την απόλυτη ευτυχία, αυτή που ορίζει η θρησκεία του. Εάν κάνεις κάτι καλό για την πατρίδα και τους συνανθρώπους σου, ακόμα κι αν σκοτωθείς, θα αποκτήσεις το υπέρτατο δώρο: τον παράδεισο. Θα δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, την οικογένειά σου, όλα όσα λησμόνησες.. Δεν θα ξεχαστείς ποτέ. Θα είσαι Ήρωας. 

Ο Sean Bean από την άλλη εμφανίζεται στον ρόλο του Έβαν. Ενός πρώην βετεράνου στρατιωτικού που είχε πολεμήσει στο Ιράκ και βρίσκεται στην υπηρεσία ενός Εμπορου όπλων. Το αφεντικό του δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση από τον Ας και τους συνεργούς του, οι οποίοι ήθελαν να κλέψουν εκρηκτικό υλικό για να το χρησιμοποιήσουν αργότερα σε διάφορες επιθέσεις αυτοκτονίας που θα έκαναν στο Λονδίνο. 

Ο Έμπορος σκοτώνεται και ο Έβαν εισχωρεί στις μυστικές υπηρεσίες του κράτους. Του δίνουν μία ακόμα αποστολή. Να ψάξει να βρει τους δολοφόνους του αφεντικού του και να σταματήσει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Έβαν θα το κάνει με κάθε τρόπο. Άλλωστε η πληγή για τον χαμό της γυναίκας του, σε μία παρόμοια βομβιστική επίθεση στο παρελθόν, παραμένει ακόμα ανοιχτή. 

Η ταινία είναι θρίλερ με πολλά στοιχεία δράσης και ωμής βίας. Έχει πολλά φλας μπάκς για να μας δείξει τον τρόπο που φανατίζονται οι τρομοκράτες, τους λόγους που το κάνουν και μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν για την πατρίδα τους αλλά και για τα πιστεύω τους. 

Το σενάριο επικεντρώνεται στον Άς και στον Έβαν δύο ήρωες από διαφορετικές χώρες με τελείως διαφορετικές πεποιθήσεις. Με κάποιον μαγικό τρόπο θα τον συμπαθήσετε τον Άς. Είναι ο ''Cleanskin'' της ιστορίας. Ο τύπος που αποζητάει να βρει την λύτρωση και την κάθαρση μέσα από την βία και την αποξένωση. 

Ο Έβαν επίσης φέρνει στο προσκήνιο όλη την δράση που απαιτεί η ταινία. Ο Sean δέρνει, πυροβολεί, καίει και κατακρεουργεί πολλούς, όπως ακριβώς τον έχουμε συνηθίσει. Πρόκειται για μια ιστορία που περιέχει πινελιές πολιτικού περιεχομένου και τοποθετεί την τρομοκρατία στην Βρετανία αυτή την φορά, όχι στην Αμερική. Βασισμένη σε όλα όσα βλέπουμε κατά καιρούς στις τηλεοράσεις, στις επιθέσεις αυτοκτονίας, στο γενικό πολεμικό κλίμα που μαστίζει αυτή την εποχή το Ιράκ και τις γύρω περιοχές. 

Ο συγγραφέας / σκηνοθέτης Hadi Hajaig καταφέρνει να εισχωρήσει μέσα στο μυαλό του νεαρού φοιτητή και να παρουσιάσει το πως δηλητηριάζεται σταδιακά και μετατρέπεται σε έναν αδίστακτο εξτρεμιστή. Υπάρχει βέβαια ένα πράγμα που θα θέλαμε να δούμε λεπτομερώς: περισσότερη αναφορά στον Έβαν και στο παρελθόν του για να μας λυθούν κάποιες απορίες που έμειναν αναπάντητες. 

Σε γενικές γραμμές όμως το φιλμ θα σας αρέσει, θα σας προβήματίσει και θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Όσο για τον Sean Bean, η ερμηνεία του ήταν καταπληκτική, ''είναι στην φύση του'' άλλωστε να κυνηγάει τους κακούς τύπους και να τους δέρνει μέχρι τελικής πτώσεως ! 

Άρθρο από: SeanBeanFansGr